– Psychophonetica™ és Módszeres Empátia coach képzés indul Budapesten, melyet elsősorban segítő foglalkozásúaknak és terapeutáknak ajánlunk. Akkor ez most coaching vagy terápia?

– Coaching. Mi fejlesztésben utazunk. Nálunk a gyógyulás nem cél, hanem mellékhatás. Igaz: elég gyakran tapasztaljuk. Ez szerintem jó szinergia a fejlesztők és a gyógyítók területei között…

– Hasonló képzésekkel Dunát lehet rekeszteni Magyarországon. Mire számíthatnak az érdeklődők egy ilyen telített piacon?

– Arra, hogy a saját praxisukban már sikeres kollégák felismerik bennünk a szövetségest, és örülnek annak, amivel gazdagítani tudjuk őket. Egy profi komolyan veszi az életen át tartó tanulást, és felismeri, ha egy jelentős továbbképzés jelenik meg a szakterületén és a piacán. És ez most pontosan ilyen lehetőség.

– Mitől látják majd szignifikánsnak a segítők ezt a képzést?

– A kliensekre gyakorolt gyors és lényegi változást hozó hatása kelt majd feltűnést. Az emberek szeretik, ha egy technológiai újítás hatékonyabbá és élvezetesebbé teszi a mindennapokat. Márpedig mi egy kompakt humántechnológiai know-how csomagot adunk nekik, ami pontosan ilyen élményt eredményez. Kliensnek és szakembernek egyaránt. Képzési filozófiánk különlegessége, hogy mindkettejüket szívesen látjuk tanulóink között.

– Mármint a klienseket és a szakembereket is? Ugyanazon a képzésen?

– Igen. Az első év ugyanis egységesen sajátélménnyel gazdagítja a résztvevőt. Egy önismereti csoporttól „csak” abban különbözik, hogy egy-egy élményblokk után megállunk, és részletekbe menően tudatosítjuk a módszert, amivel dolgozunk.

– Ez miért jó annak, aki csak a saját önismerete növeléséért jön el? Olyan ez, mintha a fogorvos kezelés közben magyarázná, hogy mit miért tesz.

– Én el is várom a fogorvosomtól, hogy ezt tegye… Önmagammal szemben igényes páciensként szeretem érteni, hogy milyen megfontolásból javasol egy fogorvos tömést, húzást vagy gyökérkezelést. Végül is, az én testemről van szó. Ugyanilyen alapon a coaching vagy terápia kliensét is érdekli, hogy miért működik a lelkében, ami működik. Így az önismereten túl emberismerethez is jut. A szakember pedig kifejezetten ezért a tudásért jön a képzésre.

Tehát mindketten 100%-ban hasznosítják a megszerzett információt, csak a kliens megtartja magának, míg a szakember továbbadja a klienseinek.

– Pontosan! Nekünk mindkettő jó. A lényeg, hogy terjedjen az a nemzetközli lépétékben már jól működő rendszer, amitől az emberek jóban lesznek önmagukkal és egymással. Manapság mindkettő tudatos és módszeres erőfeszítést igényel.

Nagyon hangsúlyozzátok a módszerességet és a tudatosságot abban, amit csináltok. Nem lesz így mesterkélt és természetellenes a folyamat?

– A természetesség szép érték, ha a helyén kezeljük. Nagy különbség van azonban aközött, amit én teszek meg magamért és aközött, amit a természet tesz meg értem. A testi, a lelki és a kapcsolati higiéné párhuzama mentén vegyük csak a fürdés egyszerű példáját! Akit csak az eső csapat le néhanapján, esetleg a coach képzésektől megrekedt és kiáradt Dunán való gyalogos átkelés szabadít meg némi kosztól, annak nagyon más illata lesz, mint annak, aki visz bele némi mesterkélt módszerességet, mondjuk szappan és törölköző használatot. Mi a Módszeres Empátia Intézetnél hiszünk abban, hogy az efféle tudatosság tesz minket ápolt és igényes emberekké.